4. Termosolar: Disc solar Stirling

- El motor Stirling fue inventado en 1816 por el reverend escocès Robert Stirling, que pretenia idear un motor menys perillòs que el de vapor.

- El disc solar Stirling més avançat concentra la llum solar de gairebé 100 panels -cadascú de poc més d'un metre quadrat i lleugerament corbat- sobre un motor Stirling que converteix el calor solar en energia elèctrica, amb una potència màxima de 25 Kw. El "disc" té un sistema de doble gir que li permet estar sempre orientat cap al sol.

- El disc solar Stirling té el record mundial d'aprofitament de l'energia solar (31,5 %, febrer de 2008, a Sandia, California).

- És una de les tecnologies solars més barates. Cada disc té una potencia màxima de 25 Kw i, a inicis de 2009, tenia un cost comercial de 50.000 $, o sigui 2 $ por vat instal·lat (1,5 € per vat)

- Les centrals Stirling tenen l'avantage de la modularitat: poden ser grans o petites i produeixen electricitat des del primer disc instal·lat.

- Les dues centrals solars projectades més grans del món estan als Estats Units i estaran constituides per desenes de mil·lers de discos solars Stirling.